De rol van de leerkracht
Er verandert veel in het leven van kinderen als hun ouders gaan scheiden. Onderzoek wijst uit dat een scheiding vaak invloed heeft op de leerprestaties en het concentratievermogen van kinderen. Niet gek dus dat een kind het tijdens of net na een scheiding vaak minder goed doet op school.
Wat kun je eraan doen?
Een van de adviezen is om de leraar bij de scheiding te betrekken door hem of haar over de thuissituatie te vertellen. Een leerkracht die weet wat er thuis speelt, zal een luisterend oor bieden, het kind extra in de gaten houden en begrip tonen voor eventuele verminderde leerprestaties.
Veel kinderen hebben na een scheiding moeite met het organiseren van hun spullen, denk aan boeken of gym-kleding. Waar lag mijn schrift ook alweer? Bij papa of bij mama? Ze slepen heel wat af met tassen. De kans dat ze iets vergeten is hierdoor groot. Ook hierin kunnen docenten af en toe een oogje dichtknijpen en het kind zelfs helpen bij het plannen en organiseren van zijn of haar spullen.
Een scheiding is een verandering. Een kind heeft tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen. Misschien heeft vader of moeder vrij snel na de scheiding een nieuwe partner en krijgt een kind er opeens een stiefbroertje of stiefzusje bij. Of kunnen de gescheiden ouders niet zonder ruzie met elkaar communiceren, of is er door de scheiding geen geld meer voor kleding, sportclubjes en kamp. En schaamt een kind zich hiervoor.
Kortom, allemaal redenen waarom je er als kind niet helemaal bij bent in de les. Je hoofd staat er niet naar! Wat is het dan fijn om een leerkracht te hebben die je steunt en vertrouwen in je houdt.